Categorie | Wordpress


Wat is Een Blog?

Posted on 24 January 2011


Ik krijg nog weleens te horen tijdens een persoonlijk gesprek of via msn: ‘wat is een blog nou precies?’ Als je dit leest heb je misschien wel dezelfde vraag. Er zijn een aantal manieren waarop ik deze vraag kan beantwoorden – varieënd van oppervlakkig tot een heel technisch antwoord. Voordat ik de vraag definieer ‘wat is een blog’ – hieronder een paar definities van een aantal héle slimme mensen:

Wat is een Blog

‘Een weblog is een hiërarchie van tekst, afbeeldingen, media objecten en gegevens, chronologisch gerangschikt, die kan worden bekeken in een HTML-browser.’

‘Een frequente, chronologische publicatie van persoonlijke gedachten en Web links.’

‘Een blog is eigenlijk een tijdschrift dat beschikbaar is op het internet. De activiteit van het bijwerken van een blog is “blogging”. Blogs zijn meestal dagelijks gebruik van software die mensen kunnen met weinig of geen technische achtergrond te updaten en onderhouden van de blog bijgewerkt. Postings op een blog zijn bijna altijd in cronologische volgorde met de meest recente toevoegingen bovenaan de pagina.

‘Een blog is een website waarin de punten worden geplaatst op een regelmatige basis en weergegeven in omgekeerde chronologische volgorde. De term blog is een verkorte vorm van weblog of web-log. Schrijven van een blog, het onderhouden van een blog of het toevoegen van een artikel naar een bestaande blog heet “bloggen”. Individuele artikelen op een blog worden genoemd “blog posts,” “berichten” of “gegevens”. Een persoon die berichten inzend is een “blogger”. Een blog bestaat uit tekst, hypertext, afbeeldingen en links (naar andere webpagina’s en om video, audio en andere bestanden). Blogs maken gebruik van een conversationele stijl van documentatie. Vaak richten blogs zich op een bepaald “onderwerp”, zoals politiek of een hobby. Sommige blogs bespreken de persoonlijke ervaringen van de blogger.’

Weet je nu wat een blog is? Om het je zo eenvoudig mogelijk te maken – een blog (een verbastering van de woorden web en log, web-log) is een soort van website waarin er gepraat wordt over persoonlijke zaken, nieuwe producten of gadgets, een bepaald onderwerp zoals online geld verdienen, het laatste nieuws of over bepaalde vakgebieden. Er vindt hier een interactie plaats tussen de lezer en de schrijver doordat er gereageerd kan worden op de geplaatste berichten. Verder worden de berichten in chronologische volgorde gerangschikt is – dit betekent de meest recente ‘post’ (of artikel) bovenaan op de hoofdpagina staat en de oudere berichten staan daar dus onder of op andere pagina’s. Zo kan je dus altijd in 1 oogopslag zien wat het meest recent is toegevoegd.

Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op de hoofdpagina van mijn blog om als voorbeeld te dienen. Of kijk bijvoorbeeld eens op blog.nl , Nederlands bekendste en grootse blog.

Blogs zijn meestal (maar niet altijd) geschreven door één persoon en worden regelmatig bijgewerkt. Blogs zijn vaak (maar niet altijd) geschreven over één bepaald onderwerp – er zijn blogs van vrijwel elk onderwerp dat je je maar kunt bedenken. Van fotografie, tot spiritualiteit, tot recepten, persoonlijke dagboeken over hobby’s – bloggen heeft echt net zoveel toepassingen als je je maar kunt voorstellen. Hele blog gemeenschappen (communities) zijn ontstaan rond een aantal van deze thema’s en brengen mensen in contact met elkaar waar ze van elkaar kunnen leren, ideeën uit wisselen, vrienden maken en zelfs zaken doen met mensen met dezelfde interesses uit de hele wereld.

Onderdelen van een blog

Blogs hebben een paar functies die erg nuttig kunnen zijn voor de lezers. Op deze manier krijg je als lezer het meeste uit een blog. Laten we deze eens bespreken.

Archieven – Je zou kunnen kijken op de voorpagina van een blog en denken dat er niet veel informatie voor je is. Misschien een paar recente berichten, een aantal links naar andere sites en niet veel anders. Echter is het moeite waard te weten dat er veel meer aan de hand is onder het oppervlak van een blog, ookal lijkt dat misschien niet zo op het eerste oog.

Een bericht als dit begint z’n leven op de voorpagina van dit blog. Naarmate het bericht ouder wordt en ik meer actuele berichten schrijf begint de reis van de pagina totdat hij verdwijnt uit het overzicht. Dit is niet het einde van zijn levensduur, het bericht komt in de ‘Archieven’ van mijn blog. Het klinkt als een stoffige donkere plaats, maar het is echt net als een archiefkast die gemakkelijk toegankelijk is op een aantal manieren. Je kunt dit bijvoorbeeld lezen door op ‘archieven’ te klikken onderaan mijn pagina’s of via de ‘sidebar’ (aan de linkerkant van een blog) in het ‘archief’ of de ‘categorie’ sectie. Daar zie je links naar al mijn oude berichten die je kunt benaderen per categorie. Ook in de verschillende categorieën zijn de berichten weer chronlogisch verdeeld.

Reacties – Niet alle blogs gebruiken reacties – de meeste doen dit echter wel. Op dit blog is geen monoloog gaande, ik probeer een gesprek over online geld verdienen op gang te helpen, voor mijn gevoel is er nog niet zoiets in het nederlands, of althans die voldoen niet aan mijn verwachtingen. Je kan mij feedback geven op bijna alles wat ik schrijf gewoon door te klikken op de ‘reageren’ link onderaan mijn berichten. Dit brengt je naar een klein formulier waar je je naam, e-mail en een link naar je eigen blog als je die hebt evenals je feedback, commentaar, kritiek, of vraag … . etc). Probeer het maar eens. Scroll naar de onderkant van deze pagina, klik op ‘reacties’ en vul de lege plekken met een kleine introductie voor jezelf. Dit is wel beschermd tegen spam dus het kan even duren voordat uw bericht zichtbaar wordt.

Een goede manier om te leren over blogs is om er een aantal te lezen en te volgen. Laat wat opmerkingen achter, stel vragen, voeg ze toe aan je favorieten of aan je rss lezer. Een nog betere manier om te leren over bloggen is om te beginnen met je eigen blog. Het stelt echt niet heel veel voor ookal denk je dat je misschien niet genoeg kennis hebt voor je eigen blog. Daarom zal dit onderwerp regelmatig op Snel Geld Verdienen Blog aan de orde komen – uiteindelijk zullen statische pagina’s in hun geheel van internet verdwijnen en zal bloggen 1 van de meest populaire standaarden worden.

Referentie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blog

Leave a Reply

Snel Geld Verdienen Sponsors

Snel Geld Verdienen Sponsors

Snel Geld Verdienen Boeken

Copyright © Snel Geld Verdienen Blog Developed by Rival Media